komentarzy
Słowo daktyl pochodzi od daktylos, po grecku palec. Palma daktylowa, na której rosną owoce, uważana jest na Wschodzie za drzewo życia, gdyż dostarcza zarówno pożywienia jak i budulca.
Daktyle są jadalne, zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. W Polsce dostępne są głównie daktyle suszone. Za najlepsze daktyle uchodzą medjool, natomiast odmiana najbardziej popularna to deglet noor.
Sezon na świeże daktyle przypada od września do stycznia. Do suszenia zrywa się na wpół dojrzałe owoce i suszy tradycyjnie na słońcu lub w specjalnych suszarniach.
Daktyle choć są wysokokaloryczne to mogą być przekąską dla osób odchudzających się, mimo iż mają 280 kcal w 100g to i tak dwa razy mniej niż nasza ukochana czekolada. Zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu zaspokajają apetyt na słodycze i zapobiegają napadom głodu. Pamiętajmy tylko, żeby zjeść ich raptem kilka jako szybką przekąskę.
Daktyle są bogate w witaminy z grupy B i składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, mangan, bor, miedź, kobalt, selen, wapń, żelazo i potas. Ze względu na dużą zawartość potasu, daktyle polecane są osobom mającym problemy z sercem i układem krążenia oraz chcących obniżyć ciśnienie krwi.
W skład daktyli wchodzi również tryptofan, aminokwas odgrywający istotną rolę w produkcji melatoniny, hormonu snu. Melatonina ułatwia zasypianie i synchronizuje zegar wewnętrzny, dlatego spożywanie daktyli jest wskazane dla osób cierpiących na bezsenność.
Warto zjeść kilka daktyli przed treningiem, dzięki temu zwiększycie wydajność i będziecie mogli ćwiczyć dłużej. Cukry proste występujące w daktylach są bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu.
Natomiast po treningu, zwłaszcza siłowym, który powoduje utratę glikogenu, daktyle pozwolą wam szybko go uzupełnić. Wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa wołowego, kurczaka czy ryżu.
Daktyle suszone są składnikiem tzw. fitness bars, czyli batoników zbożowych z bakaliami. Świetnie pasują jako dodatek do owsianki, jaglanki, muesli, do mięs, ciast lub w różnych formach jako przystawka.