Dodane przez  
admin
  dnia 14.11.2018r
komentarzy

Pierś indyka z ciecierzycą i warzywami

Ciecierzyca, inaczej cieciorka, to roślina strączkowa, popularna przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, jest bardzo wartościowym dodatkiem do potraw.
Cieciorka to bogate źródło pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów. Wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi oraz wspomaga układ nerwowy.

 

Składniki na 4 porcje:

 

ok. 800 gramowa pierś z indyka bez skóry
200 g surowej ciecierzycy
2 duże pomidory (ok. 300g)
1 mała cukinia (ok.200g)
1 duża cebula (ok.150g)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu płynnego
dowolna przyprawa do indyka
ok. 10 g oleju kokosowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Wykonanie:

 

Ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować pod przykryciem ok. 60 – 75 minut. Odcedzić i posolić.

Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię w grubą kostkę, a pomidory w ćwiartki. Mięso umyć, osuszyć, przekroić na 4 części i obsypać przyprawą do indyka. Obsmażyć szybko z dwóch stron na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić ją ok. 2 min, dodać cukinię, miód i sos sojowy, wymieszać i smażyć maksymalnie 3 minuty. Zdjąć z palnika, dodać ugotowaną ciecierzycę, wymieszać i przełożyć do mięsa. Dołożyć krojone pomidory i piec w 200 stopniach ok. 60- 80 minut, można pod przykryciem, a odkryć na 30 ostatnich minut , aby się wszystko zarumieniło. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, co jakiś czas dobrze jest też powstałym z warzyw sosem polać po mięsie, aby nie było suche.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

1 porcja mięsa

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

373 kcal

50,2

34

4