komentarzy
Białko jest jednym z najczęściej kupowanych (obok kreatyny) suplementów na początku przygody z suplementacją każdego sportowca. Jest z nim związane również wiele legend. Nasi rodzicie myślą, że to coś na poziomie sterydów, a amatorzy stroniący od odżywek, iż białko powoduje ogromny przyrost masy mięśniowej i unikają tego jak ognia.
Prawda jest taka, że odżywki białkowe to nic innego, jak wygodna forma dostarczania białka, które równie dobrze można spożyć w dobrze zbilansowanej diecie. Jeśli wciąż chowacie odżywki białkowe przed swoimi rodzicami w szafie, to możecie śmiało im powiedzieć, że podobne formy białka dawali Wam za dzieciaka, używając mleka w proszku. Taki argument zapewne ich przekona, że to nic złego. Ale do rzeczy…
Głównym składnikiem białka jest serwatka, jaja, soja. To na ich bazie powstają różne odmiany odżywek białkowych. Do najpopularniejszych form należą koncentrat białkowy, izolat oraz hydrolizat.
Popularne WPC (Whey Protein Concentrate). Najczęściej wybierana forma odżywki białkowej. Czynniki decydujące o wyborze ten formy, to najczęściej cena. Nie do końca jednak zdajemy sobie sprawę z jakości tego białka. Przecież białko to białko. Niezupełnie tak jest.
Koncentrat białka serwatkowego często zawiera pewną ilość tłuszczy oraz laktozy. To co sprawia, że smakuje najlepiej, to substancje przyspieszające rozpuszczanie, zagęstniki i polepszacze smaku. Z reguły zawartość białka na porcję to ok. 80%. Wybierając tą formę, zwróćmy uwagę głównie na ilość protein w porcji i skąd te proteiny pochodzą. Czasem zdarza się, że topowi producenci, serwują nam bardzo słabą jakość. Dlatego podchodźmy z rozwagą do zakupu i czytajmy uważnie etykiety.
WPI (whey protein isolate). Zawiera więcej białka w porcji od popularnego koncentratu. Jest również pozbawiony tłuszczu i laktozy. Zwartość białka waha się od 80-90% w porcji/100gr. Izolat charakteryzyuje się również szybszym wchłanianiem od koncentratu, a to oznacza że będzie lepszą formą białka spożywanego bezpośrednio po treningu. Jest również bardziej polecany osobom w okresie redukcyjnym, ze względu na obniżoną zawartość tłuszczów i węglowodanów.
WPH (Whey Protein Hydrolysate). Forma powstająca w procesie hydrolizy. Proces hydrolizy zwiększa wchłanialność białka. Zawartość białka w porcji/100gr wynosi od 90-100%. Jest to również najdroższa forma, ze wszystkich dostępnych odżywek białkowych. Wraz z ceną idzie oczywiście jakość. Nie zawierają substancji słodzących, tłuszczy i węglowodanów (lub znikome ilości). To też powoduje, iż smak nie może się równać z koncentratem, czy nawet izolatem. Jeśli jednak mamy zasobny portfel, a zależy nam tylko i wyłącznie na jakości, to ta forma będzie bezkonkurencyjna.
Istnieje wiele mniej popularnych form białka na rynku, gdzie producenci wychodzą na przeciw wąskim grupie odbiorców. Jednak do najpopularniejszych należą koncentrat, izolat i hydrolizat białka serwatkowego. Powyżej przedstawiliśmy główne wady i zalety tych suplementów. Gdybyśmy mieli jednak wybierać odżywkę, która gości na stałe w naszej suplementacji, a nie rujnuje portfela, to pewnie spotkalibyśmy się gdzieś po środku – z izolatem białka serwatkowego.