Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Najlepsze źródło białka podczas redukcji – potrójna korzyść

Najlepsze źródło białka podczas redukcji – potrójna korzyść

Do skutecznej redukcji masy ciała potrzebujemy deficytu energetycznego. Najprościej rzecz ujmując, musimy spożytkować więcej energii, niż dostarczyliśmy z pożywienia. Kluczowym elementem jest dobór odpowiednich makroskładników. Najczęściej skupiamy się na ograniczeniu tłuszczu i węglowodanów, często zapominając o odpowiedniej podaży białka. Mniejsze spożycie kalorii, z reguły wiąże się ze zmniejszonym udziałem białka. Jest to niestety spory błąd, który może się odbić zarówno na naszej sylwetce jak i tempie utraty wagi. Pomóc nam może w tym białko serwatkowe, które możemy w łatwy sposób dostarczyć w postaci suplementu.
 

Spal tłuszcz, zachowaj mięśnie

Jeżeli ograniczysz spożywanie białka podczas utraty wagi, jednocześnie dostarczysz mniejszą pulę aminokwasów. Brak odpowiedniej ilości aminokwasów krążących we krwi powoduje efekt w postaci rozpadu mięśni. Organizm nie ma skąd czerpać aminokwasów więc bardzo chętnie korzysta z tych zgromadzonych w mięśniach.

I tu doskonale sprawdzi się białko serwatkowe. Nie tylko pomoże uszczuplić poziom tkanki tłuszczowej, ale również zachowa naszą masę mięśniową. W skrajnych przypadkach może dochodzić nawet do lekkiej nadbudowy, co będzie efektem bardzo pożądanym. Minimalna ilość białka w diecie powinna wynosić ok. 0,8gr / kg masy ciała. W przypadku osób aktywnych musimy pomnożyć tą wartość 2, a nawet 3 razy.
 

Białko pomaga ograniczyć apetyt

Doskonale wiemy, że posiłki bogate w białko sycą bardziej, niż posiłki bogate w tłuscz i węglowodany. Uczucie sytości natomiast pomaga podczas utraty wagi ciała. Białko serwatkowe trawi się stosunkowo szybko, zatem aminokwasy dostaną się w błyskawicznym tempie do naszej krwi. Jako, że aminokwasy wpływają na hormony odpowiedzialne za uczucie sytości, nasz mózg w szybkim tempie otrzyma informację zwrotną i nie będzie domagał się więcej jedzenia.

 

Leucyna – aminokwas niezbędny do utraty wagi

Białko serwatkowe jest bogate w leucynę, która to jest kluczowym aminokwasem budującym mięśnie (nawet przy ograniczonej podaży kalorycznej). Bierze również udział w glikemii i może stanowić dodatkową energię dla mięśni szkieletowych. Co więcej, ten aminokwas również odpowiada za uczucie sytości.

Doskonale wiemy, że nasz organizm potrafi magazynować białko, aby wykorzystać go w późniejszych procesach, jednak dla optymalizacji procesów zachodzących w naszym ciele, warto spożywać białko w każdym posiłku. W tym przypadku serwatka w proszku może być najlepszym rozwiązaniem. Nawet jeśli nie pasuje do kompozycji naszego posiłku, możemy ją spożyć przed lub zaraz po nim.
 

Podsumowanie

Jeżeli planujesz rozkład makroskładników, zawsze zaczynaj od białka. Tylko odpowiednio wysoki jego poziom, gwarantuje prawidłową utratę wagi, przy zachowaniu maksymalnie dużej ilości masy mięśniowej. Warto zawsze mieć pod ręką puszkę z białkiem serwatkowym, aby w przypadku niedoboru tego składnika, móc bez trudu uzupełnić jego podaż.