komentarzy
Ciecierzyca, inaczej cieciorka, to roślina strączkowa, popularna przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, jest bardzo wartościowym dodatkiem do potraw.
Cieciorka to bogate źródło pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów. Wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi oraz wspomaga układ nerwowy.
Ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować pod przykryciem ok. 60 – 75 minut. Odcedzić i posolić.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię w grubą kostkę, a pomidory w ćwiartki. Mięso umyć, osuszyć, przekroić na 4 części i obsypać przyprawą do indyka. Obsmażyć szybko z dwóch stron na oleju kokosowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić ją ok. 2 min, dodać cukinię, miód i sos sojowy, wymieszać i smażyć maksymalnie 3 minuty. Zdjąć z palnika, dodać ugotowaną ciecierzycę, wymieszać i przełożyć do mięsa. Dołożyć krojone pomidory i piec w 200 stopniach ok. 60- 80 minut, można pod przykryciem, a odkryć na 30 ostatnich minut , aby się wszystko zarumieniło. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, co jakiś czas dobrze jest też powstałym z warzyw sosem polać po mięsie, aby nie było suche.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
|
1 porcja mięsa |
Białko |
Węglowodany |
Tłuszcze |
|
373 kcal |
50,2 |
34 |
4 |

