komentarzy
500 g mięsa mielonego z indyka
500 g świeżych brokułów
250 g świeżych soczystych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę lub gotowych krojonych pomidorów z puszki
1 średnia cebula (ok. 100 g)
2 ząbki czosnku
20 g oleju kokosowego
sól i pieprz
zioła prowansalskie
400 g makaronu ryżowego wstążki
Brokuły płukamy, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem szczypty ksylitolu i soku z cytryny. Wrzucamy różyczki, a po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem nie więcej niż 5-6 min, tak aby brokuły były miękkie, ale się nie rozpadały.
Mięso podsmażamy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę, gdy zmięknie dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, dusimy wszystko razem ok .10 min ( można dodać odrobinę wody). Na końcu dodajemy przeciśniety czosnek oraz brokuł, delikatnie wszystko razem mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem (można wszystko razem wymieszać).
|
1 porcja mięsa + 100g makaronu |
Białko |
Węglowodany |
Tłuszcze |
|
624 kcal |
31,1 |
87,9 |
16,4 |
