Dodane przez  
admin
  dnia 16.11.2018r
komentarzy

Pieczona polędwiczka wieprzowa z tymiankiem

Pieczona polędwiczka wieprzowa z tymiankiem

 

Polędwiczka wieprzowa jest chudszym kawałkiem wieprzowiny, która jest dobrym źródłem nie tylko białka, ale również witamin z grupy B, żelaza, cynku oraz miedzi. Ze względu na dużą zawartość białka i małą ilość tłuszczu jest bardzo wartościowa w diecie osób aktywnych fizycznie, szczególnie budujących czystą masę mięśniową.

 

Polędwiczka z podanego przepisu jest bardzo aromatyczna, nie jest sucha, jest delikatna i krucha.

 

Składniki:

1 kg polędwiczki wieprzowej
150 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego)
sól
pieprz

Wykonanie:

Przygotować marynatę: wino wymieszać z olejem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowem ręcznikiem, obsypać solą i pieprzem, umieścić w naczyniu

i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (już bez marynaty). Podlac odrobiną wody i piec w 200 stopniach ok. 50 min. Po upieczeniu wyciągnąć i zostawić na kilka minut, aby mięso „odpoczęło”, następnie pokroić.

 

Porcja 250 g zamarynowanego mięsa

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

300 kcal

52,5

0

10