Dodane przez  
admin
  dnia 18.04.2019r
komentarzy

Ile jaj w tygodniu? Najnowsze badania szokują!

Jaja zabijają? Analiza najnowszych doniesień

Najnowsze badania na temat “Powiązań cholesterolu i konsumpcji jaj z chorobami sercowo-naczyniowymi i śmiertelnością” brzmią nieco drastycznie. Naukowcy biją na alarm, aby ograniczyć spożycie jaj. Za nic mają wcześniejsze badania, które wielokrotnie negowały zależność spożycia jaj z potencjalnymi chorobami.

Kluczowe punkty badania

Eksperci porównali 6 wcześniejszych prac badawczych z poprzednich 17 lat, na grupie łącznej 30 000 osób. Uznali, że każde dodatkowe 300mg. spożywanego cholesterolu, wiązało się ze wzrostem chorób układu krążenia i ryzykiem śmierci. Najbardziej szokująca teza mówi, że każde dodatkowe pół jajka, może znacząco podwyższać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Brzmi strasznie prawda?

Między jajem, a prawdą…

Pierwszy błąd jaki rzuca się w oczy, to fakt że badaniami mieli zapamiętywać przez kilka tygodniu, co jedli ja śniadanie. Przeciętny Kowalski zapewne potwierdzi, że często były to jaja. Zapomina dodać, że zdarzało się zjeść batonik, croissanta, czy inne ciastko z kawą.

Kolejny aspekt budzący wątpliwość, to fakt, że badani nie brali pod uwagę, co znajdowało się obok jajka. Na talerzu wszak lubi się znaleźć boczek, tosty z masłem, podsmażona kiełbaska i inne smakołyki.

Czynniki, które nie były brane pod uwagę również wydają się absurdalne. Badani nie donosili o nałogach takich jak: papierosy, alkohol i inne używki. Nie brano również pod ocenę nadwagi i spożywania dań obfitych w inne tłuszcze nasycone.

Wszystkie powyższe czynniki mogą być pośrednio lub bezpośrednio związane z chorobami serca i ogólną śmiertelnością.

Czy takie badania mogą być w jakikolwiek sposób obiektywne? To naukowa kpina, aż wstyd publikować takie bzdury w XXI wieku.

A tak na koniec…

Choroby serca mogą dotykać osoby zarówno z wysokim, jak i niskim poziomem cholesterolu. Są również osoby, które jedzą wyłącznie tłuste potrawy, a ich cholesterol nie zmienia położenia na skali. Dlaczego rezygnować zatem z takich dobrodziejstw natury, jakim są jaja?

Źródło: Victor W. Zhong, PhD1; Linda Van Horn, PhD1; Marilyn C. Cornelis, PhD1; et al, “Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality,” JAMA March 19, 2019.