Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Nie rób tego swojemu dziecku! Szokujące dane!

Dieta dziecka – czego nie robić?

Większa świadomość w zakresie dietetyki sprawia, iż nasze wybory żywieniowe  są coraz bardziej przemyślane. Zaczynamy czytać etykiety i dokonujemy trafniejszej selekcji produktów, które wędrują do naszego koszyka. Niestety wiele do życzenia pozostawia dieta dziecka. Ostatnio na celownik trafiły jogurty i podobne przekąski, które jak donoszą badania, zawierają przerażającą ilość cukru w swoim składzie.

Czy jesteś pewna czym karmisz swoje dziecko?

Niejednokrotnie ograniczasz dziecku słodycze (co jest oczywiście zachowaniem godnym pochwały), dając jednak w zamian np. jogurt lub deser, który według Twojego mniemania jest pełnowartościową przekąską. Niestety większość z nich, jest napakowane cukrem i innymi mało wartościowymi dodatkami. Za dobry przykład może posłużyć popularny dwukolorowy (brązowo-biały) deser reklamowany swego czasu (o zgrozo) przez Bartosza Kurka. “Pożywna” 150 g porcja tego przysmaku zawiera aż 4 łyżeczki cukru, o zagęstnikach i aromatach nie wspominając.

Skład najpopularniejszego serka dla dzieci o smaku truskawkowym nieco się poprawił na przestrzeni lat. Pozbyto się m.in. syropu glukozowo-fruktozowego. Nie mniej jednak, cukier wciąż stanowi jeden z głównych składników. Malutki kubeczek 50 g zawiera kopiatą łyżeczkę cukru, a wiemy że z reguły na 1 kubeczku się nie kończy uczta naszego malucha. Serek (dla większych dzieci) tej samej firmy w 140 g porcji zawiera aż 4 łyżeczki cukru.

Jakie jogurty/desery wybierać?

Czytajmy dokładnie etykiety. Zdrowe przekąski powinny zawierać maksymalnie 5 g cukru na 100 g produktu. Dobrą alternatywą jest również zakup jogurtu naturalnego lub greckiego (również czytając uważnie etykietę) i dodanie do nich zdrowych bakalii. Wystrzegajmy się również produktów, w których etykieta jest znacząco wydłużona o listę składników. W większości będą to “zapychacze”, które nie mają żadnej wartości odżywczej.

Jakie mogą być konsekwencje?

Próchnica, to chyba najmniejszy wymiar kary. Namiar cukru w diecie powoduje otyłość i prowadzi do insulinooproności, która może być początkiem cukrzycy. Świadomie lub nie, budujemy naszym dzieciom doskonały fundament pod szereg poważnych chorób, z którymi mogą się borykać przez całe życie. Nigdy wcześniej nasze dzieci nie spożywały tak dużo cukru jak dzisiaj. Nie dziwią zatem przewidywania naukowców, iż cukrzyca będzie rozwijała się w zastraszającym tempie i będzie dotykać coraz młodsze osoby. Już dziś jest poważnym problemem na skalę światową. Wiele organizacji walczy z producentami żywności o zmianę składników w ich najpopularniejszych produktach, jednak jeszcze długa i kręta droga przed nami do końcowego sukcesu.

Zanim nastąpi poważna zmiana w produkcji żywności, to my rodzice musimy zadbać o to, aby nasze dzieci chronić przed ewentualnymi następstwami nieprawidłowej diety.

To rodzice są odpowiedzialni za budowanie odpowiednich nawyków żywieniowych i to rodzice decydują od samego początku, czym karmione są ich dzieci. Zanim zaczniemy wskazywać winnych, zacznijmy od siebie.

Dieta u dzieci – podsumowanie

Jogurty mogą stanowić tzw. mniejsze zło, będąc chociażby alternatywą dla słodyczy. Starajmy się jednak wybierać produkty o mniejszej zawartości cukru. Czytajmy uważnie etykiety. Potencjalnie zdrowe przekąski, mogą niczym nie różnić się od zwykłego batonika. To my jesteśmy odpowiedzialni za zdrowie naszych dzieci. Im szybciej zadbamy o zbudowanie zdrowych nawyków żywieniowych, tym mniej problemów zdrowotnych napotkają nasze dzieci w dorosłym życiu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x