komentarzy
Od pewnego czasu możemy zauważyć nową modę, na szybki lunch ze słoika. Można pomyśleć, że chodzi tylko o wygląd, ale nic bardziej mylnego. Jest to nie tylko ładny, ale i praktyczny sposób na przygotowanie posiłku do pracy, tym bardziej jeśli nie mamy możliwości wyskoczyć na lunch w godzinach pracy.
W słoiku możemy zamknąć dosłownie wszystko, ale to głównie sałatki robią największą furorę. Przede wszystkim do zrobienia sałatki nie potrzebujemy dużo czasu. Można ją przygotować dzień wcześniej, zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Dodatkowo jest to zdrowy, zbilansowany posiłek, który zakończy podjadanie w pracy niezdrowych, szybkich do zdobycia przekąsek. Jest to również świetny pomysł dla osób ćwiczących i dbających o zdrowie, dla osób często podróżujących lub studentów.
Najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu sałatki w słoiku, jest prawidłowe układanie warstw, tak aby sałatka nie podchodziła wodą. Na spód słoika dajemy sos, na niego najcięższe składniki, które nie wchłoną sosu. Następnie lżejsze składniki, a na sam koniec mix sałat.
1. Sałatka z kurczakiem i rukolą z sosem musztardowo – miodowym
Sos musztardowo – miodowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
Sałata:
1/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 szklanki grillowanego lub duszonego kurczaka curry
1/2 pomarańczy, oczyszczonej ze skórki i pokrojonej w kawałki
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1 szklanka rukoli
Wszystkie składniki na sos mieszamy i dajemy go na spód słoika, następnie układamy resztę składników wg. listy.
2. Sałatka ze smażoną wątróbką, żurawiną i szpinakiem
Sos żurawinowy z octem balsamicznym:
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
1 szklanka posiekanej cebuli
2/3 szklanki żurawin lub sosu żurawinowego
2 łyżki octu balsamicznego
(…)