komentarzy
Surówka..nieodłączny element dania głównego lub po prostu zdrowa przekąska.
A za co kochamy surówki? Za prostotę, za szybkość wykonania, za to, że są zdrowe, że pasują do każdego mięsa i za możliwość improwizacji, bo surówkę można zrobić wykorzystując praktycznie każde warzywo, a często i owoce.
Sezon grillowy w pełni, a dzięki poniższemu przepisowi, stworzycie lekką surówkę, która idealnie sprawdzi się do grillowanych mięs. Zachwyca swoją prostotą, a sos na bazie lekko gazowanej wody mineralnej i limonki dodaje jej orzeźwiającego charakteru. Zatem kroimy, mieszamy i gotowe!
1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej
3 – 4 cm jasnej części pora
pęczek szczypiorku
1/2 pęczku koperku
kilka rzodkiewek
1 niewielki ogórek kiszony
3 – 4 liscie świeżego lubczyku
sok z połowy limonki
5 – 6 łyżek oleju
ok. 1/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
sól, pieprz, cukier do smaku
(…)