komentarzy
500 g piersi z kurczaka
puszka pomidorów 400g
200 ml mleczka kokosowego
1 cebula (ok. 100 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki czerwonej przyprawy Curry do potraw indyjskich
sól
10g oleju kokosowego
pół pęczka natki pietruszki
Mięso kroimy w większą kostkę i doprawiamy przyprawą curry, odstawiamy na 30 min.
Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym ok. 2 min i przekładamy do miseczki. Na tym samym oleju podsmażamy kurczaka, aż będzie miękki i zrumieniony.
Do gotowego kurczaka wrzucamy cebulkę, pomidory z puszki, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy solą oraz ewentualnie dodajemy jeszcze przyprawy curry. Wszystko razem zagotowujemy ok. 5-7 min, dorzucamy drobno posiekaną pietruszkę i gotowe.
Mięso najlepiej smakuje z ryżem typu Basmati, ale można również zastąpić innym, wszystko wg. uznania.
1 porcja mięsa w sosie – 270 kcal + 100 g ryżu – 350 kcal = 620 kcal
