komentarzy
Większość z nas wie jak przygotować na grilla np. kiełbaski, karkówkę czy filet z kurczaka.
Ale czy wiemy, jak dobrze zamarynować owoce morze i jak długo powinny być na ruszcie?
Pewnie niekoniecznie, bo poprostu lubimy tradycyjne mięcho z grilla. A takim krewetkom wystarczy po ok 3 – 4 min z każdej strony i są gotowe do jedzenia.
Dlatego zachęcamy do spróbowania przepisu na krewetki w marynacie pomarańczowo- miętowej.
Upieczone na ruszcie krewetki można jeść same lub podawać z sałatką z dodatkiem pomarańczy i sezamu, polanej sosem na bazie oliwy i miodu. Do tego wszystkiego idealnie pasuje świeże białe pieczywo.
10 sztuk krewetek
1/3 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy
3 łyżki posiekanej drobno mięty
½ żółtej papryki, pokrojonej w 3 cm kawałki
szczypta soli
szczypta pieprzu
(…)