komentarzy
Od jakiegoś czasu, coraz częściej na sklepowych stoiskach możemy spotkać jarmuż. Ta odmiana kapusty warzywnej jest obecnie jednym z najmodniejszych warzyw. Dlaczego?
Ponieważ ze względu na swoje właściwości zdrowotne i wartości odżywcze jest też jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.
Jest bogaty w Witaminę K, Witaminę C, Beta-karoten, luteinę, żelazo oraz wapń. I co najważniejsze, zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe.
Jarmuż posiada specyficzny kapuściany smak i mimo to bardzo dobrze sprawdza się w koktajlach, które są obecnie hitem, jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie. Przygotowanie takiego koktajlu nie wymaga dużo pracy, a jest fajną zdrową przekąską. Najlepiej smakuje w połączeniu z owocami. Taki koktajl z dodatkiem banana i pomarańczy, staje się prawdziwą bombą witaminową.
spora garść jarmużu ( ok. 50 g)
1 gruszka
1 banan
sok z 1 pomarańczy
do podania: płatki migdałowe, suszona żurawina, liść jarmużu
1. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liścii wrzuć do pojemnika blendera.
2. (…)