Niezaprzeczalnie najlepszy sernik wychodzi ze świeżego, zmielonego twarogu.
Ale od jakiegoś czasu na rynku można spotkać ser biały w wiaderkach. Jest to duże ułatwienie, ponieważ taki ser jest już zmielony i gotowy to użycia. A to zapewnia dużą oszczędność czasu.
Ale czy jakościowo dorównuje on twarogowi?
1. Piątnica "twaróg sernikowy mielony"
Smak i konsystencja: smakuje jak prawdziwy zmielony twaróg, jest gładki – dobrze zmielony, raczej nie kwaśny lub tylko lekko kwaśny. Wyciągany łyżką z wiaderka nie traci kształtu, jest zwarty, można go 'kroić'.
Zawartość tłuszczu: 18 g/100 g
Skład: serek śmietankowy, twaróg
Uwagi dodatkowe: Nie wymaga dodatku masła – taki napis zamieścił producent na opakowaniu. Rzeczywiście, serniki na nim pieczone są to 'prawdziwe', polskie, zwarte i ciężkie – choć wiele będzie zależało od przepisu – sernik z dodatkiem kremówki i ubitych białek będzie bardziej puszysty. Mimo wszystko dodaję do sernika część masła, 18% tłuszczu na 100 g to nie jest jeszcze na tyle dużo, by to masło pominąć, jeśli jest w przepisie. Ale oczywiście można tak zrobić i lekko "odchudzić" nasz wypiek bez utraty smaku.
Ocena: 10/10
2. Delfiko "serek śmietankowy naturalny
Smak i konsystencja: smakuje jak prawdziwy zmielony twaróg, jest gładki z lekko wyczuwalną ziarnistością, raczej nie kwaśny, neutralny w smaku. Wyciągany łyżką z wiaderka nie traci kształtu, jest zwarty, można go 'kroić'. Dobry nie tylko do serników, ale i do leniwych!
Zawartość tłuszczu: 24 g/100 g
Skład: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii
Uwagi dodatkowe: Smakuje jak twaróg, wygląda jak prawdziwy twaróg, to jest twaróg! Producent mógłby być mniej skromny i nazwać go prawdziwym twarogiem sernikowym – jest fenomenalny. Nazwa serek śmietankowy naturalny może zmylić ;-). Podobnie jak w przypadku 'Piątnicy' można zmniejszyć ilość masła dodawanego do sernika, zresztą producent sam zamieścił na opakowaniu przepis na sernik bez dodatkowego tłuszczu, z użyciem swojego twarogu.
Ocena: 10/10
3…