Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Jak nie marnować jedzenia, czyli nie wyrzucaj – wykorzystaj

Ogromna skala marnowania żywności

 

Jak pokazują statystyki, rocznie na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności, czyli 1,3 mld ton. Problem z marnowaniem jedzenie dotyczy tak samo konsumentów jak i producentów oraz dystrybutorów.

 

Jakiś czas temu ruszyła kampania " Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć  do śmieci stare przyzwyczajenia", której zadaniem jest uświadamianie ludzi jak poważny jest to problem i jak sobie z nim radzić.

Żyjemy w świecie, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie ręki, nie zastanawiając się, czy aby na pewno wszystko co kupujemy jest nam aż tak potrzebne, gdyż później część z tych produktów ląduje w koszu.

Możliwe, że problem głodu na świecie nie byłby tak dotkliwy, gdybyśmy racjonalniej podchodzili do zakupów i wykorzystywania żywności.

 

Jak nie marnować jedzenia?

 

Zakupy powinny być przemyślane, najlepiej z wcześniej przygotowaną listą, aby nie szukać tego co jest tak naprawdę zbędne. Idąc na zakupy, warto mieć zarys posiłków, które chcemy przygotować w danym tygodniu. Nie należy poddawać się przeróżnym promocjom, które niestety nieraz zachęcają do niepotrzebnego wydawania pieniędzy.

Bardzo ważne jest też aby sprawdzać datę przydatności produktów, ponieważ bardzo dużo z nich ma ją krótką. Takie produkty należy spożyć w pierwszej kolejności aby nie dopuścić do ich wyrzucenia.

 

Przykład wykorzystywania całych zakupów

 

Jeżeli już kupimy za dużo, to spokojnie pomyślmy jak możemy to wykorzystać.

Kupując np. rzodkiewkę czy marchewkę razem z liśćmi, większość z nas od razu odcina i wyrzuca całą natkę. A wystarczy ją zmielić i zrobić pyszne pesto, które przyprawione i z dodatkiem oliwy może poleżeć w lodówce nawet tydzień, można je też zamrozić.

 

Kilka zasad odpowiedniego przechowywania żywności

 

Innym powodem marnowania zbyt dużej ilości jedzenia, jest złe przechowywanie. W Polsce w ten sposób marnuje jedzenie  aż 33 % osób. Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak:

  • Trzymanie gotowych posiłków w lodówce 

  • Przykrywanie garnków pokrywką

  • Szczelnie zakrywanie talerzy i tac folią spożywczą lub aluminiową

  • Przekładanie np. wędlin do szczelnie zamykanych pojemników plastikowych lub szklanych

  • Trzymanie warzyw w chłodnej temperaturze (  pomidory np. chłodnym pomieszczeniu , nie w lodówce)

  • Przechowywanie produktów na odpowiednich półkach w lodówkach (są w nich oznaczenia, które produkty, gdzie warto położyć)

 

Mrożenie i pasteryzowanie

 

Zdarza się, że źle obliczymy zakupy albo wypadnie nam obiad nam mieście i przepadną nam domowe posiłki, a produkty w domu grożą zepsuciem. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju przetwory i mrożonki. Prawie każdy owoc i warzywo można zamrozić. Obrane i pokrojone na frytki bataty? Puree z dyni? Oczywiście.

 

Sposoby na wykorzystywanie resztek w kuchni

 

Często z obiadu zostają resztki ziemniaków i mięsa. Ziemniaki można przerobić na kopytka bądź inne kluski, a kawałki mięsa dodać do sałatki lub zmielić, doprawić i mamy pyszną pastę na kanapki.

 

Największa zmorą jest jednak zbyt duża ilość pieczywa w domach. Każdy często słyszy od babci czy mamy, że chleba wyrzucać nie wolno.

Co więc zrobić z jego nadmiarem?

Robimy tosty, grzanki, bułkę tartą lub dodajemy do tradycyjnych kotletów mielonych. Jeżeli mamy jeszcze w lodówce resztki jakiegoś sera, wędliny, pomidora lub innych warzyw, możemy zrobić z czerstwego chleba pyszny pudding. Wystarczy, porwany na kawałki chleb zalać roztrzepanym jajkiem, doprawić, dodać to co nam zostało w lodówce, wymieszać i upiec w piekarniku. I tak mamy gotowe danie, nie marnując przy tym ani grama jedzenia.

 

Zadbajmy o to, aby zmniejszyć marnowanie jedzenia w naszych domach. Starajmy się docenić dostępność do żywności, niektórzy nie mają tego luksusu…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x