komentarzy
                        
                
                
Jak pokazują statystyki, rocznie na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności, czyli 1,3 mld ton. Problem z marnowaniem jedzenie dotyczy tak samo konsumentów jak i producentów oraz dystrybutorów.
Jakiś czas temu ruszyła kampania " Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia", której zadaniem jest uświadamianie ludzi jak poważny jest to problem i jak sobie z nim radzić.
Żyjemy w świecie, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie ręki, nie zastanawiając się, czy aby na pewno wszystko co kupujemy jest nam aż tak potrzebne, gdyż później część z tych produktów ląduje w koszu.
Możliwe, że problem głodu na świecie nie byłby tak dotkliwy, gdybyśmy racjonalniej podchodzili do zakupów i wykorzystywania żywności.
Zakupy powinny być przemyślane, najlepiej z wcześniej przygotowaną listą, aby nie szukać tego co jest tak naprawdę zbędne. Idąc na zakupy, warto mieć zarys posiłków, które chcemy przygotować w danym tygodniu. Nie należy poddawać się przeróżnym promocjom, które niestety nieraz zachęcają do niepotrzebnego wydawania pieniędzy.
Bardzo ważne jest też aby sprawdzać datę przydatności produktów, ponieważ bardzo dużo z nich ma ją krótką. Takie produkty należy spożyć w pierwszej kolejności aby nie dopuścić do ich wyrzucenia.
Jeżeli już kupimy za dużo, to spokojnie pomyślmy jak możemy to wykorzystać.
Kupując np. rzodkiewkę czy marchewkę razem z liśćmi, większość z nas od razu odcina i wyrzuca całą natkę. A wystarczy ją zmielić i zrobić pyszne pesto, które przyprawione i z dodatkiem oliwy może poleżeć w lodówce nawet tydzień, można je też zamrozić.
Innym powodem marnowania zbyt dużej ilości jedzenia, jest złe przechowywanie. W Polsce w ten sposób marnuje jedzenie aż 33 % osób. Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak:
Trzymanie gotowych posiłków w lodówce
Przykrywanie garnków pokrywką
Szczelnie zakrywanie talerzy i tac folią spożywczą lub aluminiową
Przekładanie np. wędlin do szczelnie zamykanych pojemników plastikowych lub szklanych
Trzymanie warzyw w chłodnej temperaturze ( pomidory np. chłodnym pomieszczeniu , nie w lodówce)
Przechowywanie produktów na odpowiednich półkach w lodówkach (są w nich oznaczenia, które produkty, gdzie warto położyć)
Zdarza się, że źle obliczymy zakupy albo wypadnie nam obiad nam mieście i przepadną nam domowe posiłki, a produkty w domu grożą zepsuciem. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju przetwory i mrożonki. Prawie każdy owoc i warzywo można zamrozić. Obrane i pokrojone na frytki bataty? Puree z dyni? Oczywiście.
Często z obiadu zostają resztki ziemniaków i mięsa. Ziemniaki można przerobić na kopytka bądź inne kluski, a kawałki mięsa dodać do sałatki lub zmielić, doprawić i mamy pyszną pastę na kanapki.
Największa zmorą jest jednak zbyt duża ilość pieczywa w domach. Każdy często słyszy od babci czy mamy, że chleba wyrzucać nie wolno.
Co więc zrobić z jego nadmiarem?
Robimy tosty, grzanki, bułkę tartą lub dodajemy do tradycyjnych kotletów mielonych. Jeżeli mamy jeszcze w lodówce resztki jakiegoś sera, wędliny, pomidora lub innych warzyw, możemy zrobić z czerstwego chleba pyszny pudding. Wystarczy, porwany na kawałki chleb zalać roztrzepanym jajkiem, doprawić, dodać to co nam zostało w lodówce, wymieszać i upiec w piekarniku. I tak mamy gotowe danie, nie marnując przy tym ani grama jedzenia.
Zadbajmy o to, aby zmniejszyć marnowanie jedzenia w naszych domach. Starajmy się docenić dostępność do żywności, niektórzy nie mają tego luksusu…