komentarzy
Ciasto Leśny Mech, jest ostatnio bardzo popularne, głównie ze względu na swój niesamowity kolor, który jak już wiadomo zawdzięcza szpinakowi. I chociaż szpinak jest bardzo zdrowy, jest bowiem źródłem witamin: C, A, E, B1, B2 oraz żelaza, to niestety ciasto samo w sobie jest bardzo kaloryczne.
Wobec tego tym razem przedstawiamy przepis na ciasto w zdrowszej wersji, gdyż obok szpinaku, w skład muffinek wchodzi mąka jaglana, która jest mąką bezglutenową. Zwykły olej zastąpiony jest olejem kokosowym, natomiast alternatywą dla cukru zwykłego jest cukier brzozowy (ksylitol). Muffinki nie są przekładane śmietaną kremówką, jak to jest w tradycyjnym cieście Leśny Mech, dlatego ciasto nie jest bardzo tłuste, a co za tym idzie jest dużo mniej kaloryczne.
Takie zdrowe muffinki są bardzo bogate w składniki odżywcze. Mąka jaglana podobnie jak szpinak jest źródłem żelaza, ale też witamin z grupy B. Granat dodatkowo opóźnia procesy starzenia. Jedna taka babeczka ma ok. 200 kcal.
1 i 2/3 szklanki mąki jaglanej – 220g
3 jajka
300g mrożonego szpinaku – waga przed rozmrożeniem
1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) 100g
1/2 szklanki oleju kokosowego – 100
1 granat – 120g
1/2 opakowania galaretki agrestowej – 37g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
(…)