komentarzy
ok. 300 g piersi z kurczaka (1 większy filet)
10 g oleju kokosowego
8 g musztardy Dijon (może być inna)
10 g śmietany 12%
sól
pieprz biały
świeży koperek (opcjonalnie)
Fileta kroimy wzdłuż na dwa plastry i oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju kokosowym, gdy przekręcimy go na drugą stronę, rozsmarowujemy na każdy plaster mniej więcej po równo śmietanę i musztardę. Wszystko co będzie spływać, delikatnie nabieramy łyżką razem z tłuszczem i polewamy co jakiś czas mięso po wierzchu. Kurczaka smażymy po 3- 4 min na każdą stronę, tak aby kurczak był soczysty, a nie ususzony. Przed podaniem możemy posypać posiekanym koperkiem.
Podajemy z dowolnym ryżem lub makaronem bezglutenowym (np. kukurydziany, ryżowy).
|
1 porcja mięsa |
Białko |
Węglowodany |
Tłuszcze |
|
204 kcal |
32,8 |
0,5 |
7,8 |