Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Filet z kurczaka pod musztardową pierzynką

Przepis na filet z kurczaka pod musztardową pierzynką

 

Składniki na 2 porcje:

ok. 300 g piersi z kurczaka (1 większy filet)
10 g oleju kokosowego
8 g musztardy Dijon (może być inna)
10 g śmietany 12%
sól
pieprz biały
świeży koperek (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Fileta kroimy wzdłuż na dwa plastry i oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju kokosowym, gdy przekręcimy go na drugą stronę, rozsmarowujemy na każdy plaster mniej więcej po równo śmietanę i musztardę. Wszystko co będzie spływać, delikatnie nabieramy łyżką razem z tłuszczem i polewamy co jakiś czas mięso po wierzchu. Kurczaka smażymy po 3- 4 min na każdą stronę, tak aby kurczak był soczysty, a nie ususzony. Przed podaniem możemy posypać posiekanym koperkiem.

Podajemy z dowolnym ryżem lub makaronem bezglutenowym (np. kukurydziany, ryżowy).

 

1 porcja mięsa

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

204 kcal

32,8

0,5

7,8

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x