Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Delikatna i pożywna zupa krem z warzyw, idealna na lato

Przepis na warzywną zupę krem
 

Lekka i zdrowa zupa jarzynowa w formie kremu, idealnie smakuje z prażonym słonecznikem i pestkami dyni, które są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Składniki na 5 porcji:

1 por – ok. 140g
4 marchewki – ok. 500g
2 pietruszki,korzeń – ok.120g
6 średnich ziemniaków – ok. 500g
1 średnia cebula – ok.100g
sól, pieprz, liść laurowy, ziarno ziela angielskiego
20g masła
10g śmietany 18% (można pominąć)
50 g uprażonej na suchej patelni mieszanki pestek dyni i słonecznika
ok. 1,5 litra wody
1/2 pęczku drobno posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
 

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Resztę warzyw drobno pokroić, zalać wodą, dodać ziele i liść laurowy i gotować na małym ogniu. Jak już warzywa będą miękkie, dodać cebulę i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie zblendować i zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać prażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz natką pietruszki.

 

1 porcja zupy

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

202 kcal

6,3

24,9

8,5