komentarzy
400 g polędwicy z dorsza
300 g świeżych, dojrzałych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki)
10 g masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz biały
suszony tymianek, majeranek, rozmaryn (lub świeże zioła)
ok. 1/2 szklanki wody
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Czosnek, natkę oraz koperek drobno siekamy. Dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy dorsza i na średnim ogniu delikatnie podduszamy go po ok. 2 min z jednej i drugiej strony. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, natkę i koperek. Dolewamy wodę, w razie konieczności można dolać więcej lub mniej jeśli pomidory są bardzo soczyste (tak aby powstał sos). Dusimy wszystko ok. 15 minut na małym ogniu.
Tak przygotowany dorsz idealnie pasuje do każdego typu ryżu lub białej kaszy gryczanej.
|
1 porcja |
Białko |
Węglowodany |
Tłuszcze |
|
221 kcal |
36,9 |
3,6 |
6,5 |


