komentarzy
Grillować można praktycznie wszystkie rodzaje mięsa, ale niektóre z nich potrzebują nieco więcej uwagi i czasu. Dlatego z reguły wybieramy „łatwe” mięsa takie jak: karkówka wieprzowa, boczek, schab, filet z kurczaka lub indyka. Ale nawet te niby banalnie proste do zrobienia mięsa, mogą nam sprawić dużo kłopotu, jeśli nie dostosujemy się do kilku najważniejszych kroków w ich przygotowaniu i grillowaniu.
Naprawdę nie trzeba być szefem kuchni, aby sprawić by mięso było chrupiące z wierzchu i zarazem kruche i soczyste w środku, bo takie właśnie powinno być idealne mięso z grilla. O czym w takim razie należy pamiętać?
Mięso musi być świeże, dodatkowo dobrze jest osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym. Mięso mrożone, będzie wydzielać zbyt dużo soków.
Mięso należy podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić lub rozgnieść. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche i szybciej się wysmaży.
Mięso musi być dobrze zamarynowane, najlepiej dzień wcześniej. Jest to bardzo ważne, ponieważ mięso nie tylko będzie miało fantastyczny smak i aromat, ale odpowiednia marynata spowoduje również, że mięso będzie z zewnątrz idealnie chrupiące, a środek pozostanie kruchy i soczysty.
Najpierw obsmaż mięso z obu stron, aby pozamykać wszystkie pory. Wówczas soki nie wypłyną z mięsa i pozostanie soczyste w środku.
Na koniec należy kontrolować temperaturę i czas grillowania. Zbyt wysoka temperatura i za długi czas grillowania może spowodować, że mięso się spali lub przesuszy i będzie po prostu twarde.
Mięso z grilla jest dużo zdrowsze od smażonego, gdyż nie dodajemy tłuszczu bezpośrednio do smażenia jak to jest przy smażeniu na patelni, a ten który jest w mięsie wytapia się pod wpływem wyższej temperatury.