Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

5 podstawowych zasad na idealnie kruche i soczyste mięso z grilla

Grillować można praktycznie wszystkie rodzaje mięsa, ale niektóre z nich potrzebują nieco więcej uwagi i czasu. Dlatego z reguły wybieramy „łatwe” mięsa takie jak: karkówka wieprzowa, boczek, schab, filet z kurczaka lub indyka. Ale nawet te niby banalnie proste do zrobienia mięsa, mogą nam sprawić dużo kłopotu, jeśli nie dostosujemy się do kilku najważniejszych kroków w ich przygotowaniu i grillowaniu.
Naprawdę nie trzeba być szefem kuchni, aby sprawić by mięso było chrupiące z wierzchu i zarazem kruche i soczyste w środku, bo takie właśnie powinno być idealne mięso z grilla. O czym w takim razie należy pamiętać?

 

5 podstawowych zasad na idealne mięso z grilla:

 

  1. Mięso musi być świeże, dodatkowo dobrze jest osuszyć je delikatnie ręcznikiem papierowym. Mięso mrożone, będzie wydzielać zbyt dużo soków.

  2. Mięso należy podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić lub rozgnieść. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche i szybciej się wysmaży.

  3. Mięso musi być dobrze zamarynowane, najlepiej dzień wcześniej. Jest to bardzo ważne, ponieważ mięso nie tylko będzie miało fantastyczny smak i aromat, ale odpowiednia marynata spowoduje również, że mięso będzie z zewnątrz idealnie chrupiące, a środek pozostanie kruchy i soczysty.

  4. Najpierw obsmaż mięso z obu stron, aby pozamykać wszystkie pory. Wówczas soki nie wypłyną z mięsa i pozostanie soczyste w środku.

  5. Na koniec należy kontrolować temperaturę i czas grillowania. Zbyt wysoka temperatura i za długi czas grillowania może spowodować, że mięso się spali lub przesuszy i będzie po prostu twarde.  

 

Mięso z grilla jest dużo zdrowsze od smażonego, gdyż nie dodajemy tłuszczu bezpośrednio do smażenia jak to jest przy smażeniu na patelni, a ten który jest w mięsie wytapia się pod wpływem wyższej temperatury.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x