komentarzy
W środowisku “specjalistów” wciąż powielane są tezy, iż tłuszcze nasycone są szkodliwe i powinniśmy ich unikać jak ognia. Obarczane są winą za wiele chorób, w tym chorób układu krążenia, czy wzrostem poziomu cholesterolu. Rzadko się jednak mówi o pozytywnych aspektach tłuszczy nasyconych. Prawdą jednak jest, że w naszej diecie głównym czynnikiem powinna być zdrowa żywność, ale wszystko dla ludzi, tylko z umiarem. Jak to dokładnie jest z tymi tłuszczami nasyconymi?
Tłuszcze nasycone to te które spotykamy głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zaliczamy do nich np:
Możemy je również spotkać w niektórych produktach roślinnych tj. olej kokosowy, palmowy czy czekolada.
Tłuszcze nienasycone to te uważane za “zdrowsze”. Występują głównie w:
Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone mogą być szkodliwe tylko w nadmiarze. Jeżeli dbamy o zrównoważoną dietę wdrażając głównie zdrową żywność nic wielkiego nam nie grozi. Rekomendowana ilość tłuszczów nasyconych w diecie to około 10% naszej kaloryczności. Nie oznacza to jednak, iż spożywanie nieco większej ilości będzie wiązało się z szeregiem chorób, w szczególności u osób aktywnych.
Badania nie potwierdziły również tezy, o bezpośrednim wpływie tłuszczów nasyconych na choroby układu krążenia.
Jeżeli nadal skrupulatnie wyliczasz poziom tłuszczów w swojej diecie i unikasz jak ognia nasyconej formy, to tracisz nie tylko wiele walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Nie słuchaj bredni powielanych latami przez pseudo-znawców. Często jeśli nie wiadomo o co chodzi, to… Dużo zdrówka 🙂