komentarzy
Ze względu na swoje właściwości witaminy z grupy B są nietrwałe i nie mogą być magazynowane w naszym organizmie, z wyjątkiem witaminy B12, która jest odkładana w minimalnych ilościach. Witaminy te wchodzą w skład wielu enzymów bądź potrzebne są do ich aktywacji. Mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, aktywnie w nim uczestnicząc.
Zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje w stanach rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych, w czasie ciąży i karmienia piersią, w przypadku stosowania określonych leków chemicznych, diuretycznych i przeczyszczających, a także leków stosowanych w nadkwasocie żołądka i zgadze.
Ściśle określone dawki witamin z grupy B dla kobiet, kobiet w ciąży, kobiet karmiących, mężczyzn i dzieci podaje Instytut Żywności i Żywienia. Niektóre witaminy z tej grupy, jak witamina B1, B3, B7, B9 czy B12 są w pewnej ilości syntetyzowane w naszym organizmie przez określone bakterie jelitowe.
Ponieważ witaminy z tej grupy są nietrwałe, organizm pobiera z pożywienia lub preparatów witaminowych tylko taką ich ilość, jakiej właśnie potrzebuje. Niewykorzystana część jest wydalana wraz z moczem, kałem bądź potem. Nadmiar tych witamin nie ulega kumulacji w organizmie, stąd nie istnieje ryzyko zatrucia nimi.
Niestety, rola tych witamin oraz konieczność stosowania ich odpowiedniej suplementacji są często bagatelizowane nie tylko przez osoby posiadające typowe oznaki awitaminozy lecz również przez lekarzy…