Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Czy sól faktycznie jest taka groźna? Fakty nie mity!

Co z tą solą?

Lekarze i inni eksperci biją na alarm: Spożywamy za dużo soli, Ogranicz sól, Sól jest wszędzie! Co do jednego musimy się zgodzić – spora część produktów gotowych zawiera dość znaczną ilość soli w swoim składzie. Jeżeli opieramy się głównie na gotowych daniach, często odwiedzamy restauracje (w tym typu fast-food), czy też nie stronimy od słodkich i słonych przekąsek, do tego prowadzimy dominuje u nas siedzący tryb życia, to nadmiar sodu faktycznie może być dla nas zgubny.

Nadmiar sodu – fachowo nazywany hipernatremią – może być przyczyną wielu chorób. Do najpowszechniejszych zaliczamy:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia pracy serca,
  • powstawanie kamieni nerkowych,
  • choroby o podłożu autoimmunologicznym,
  • udar.

Brzmi groźnie? Zapewne! A to tylko niegroźna z pozoru sól.

Spożycie soli u przeciętnej osoby

Sól składa się z sodu, chlorku i minerałów. Jeden gram soli, to nie to samo co jeden gram sodu. Jeden gram sodu zawiera ok. 400 mg sodu. Zaleca się spożywanie ok 3-6 g dziennie, czyli ok. 1 łyżeczki. Całkowite unikanie soli, może być równie groźne dla zdrowia, jak jej nadmiar. Najlepszym sposobem na kontrolę spożywanej soli, są własnoręcznie przygotowywane posiłki. Unikaj jak ognia gotowych dań z marketów. Oprócz tysiąca fajerwerków jakie możemy tam znaleźć, sól będzie jednym z podstawowych składników.

Spożycie soli u sportowca

Tu sprawa wygląda nieco inaczej. U aktywnej osoby wzrasta zapotrzebowanie na sód, ponieważ jest ona wydalana razem z potem. Straty mogą dochodzić nawet do 17 g podczas intensywnego treningu. W przypadku niedoboru sodu, może dojść do hiponatremii (niedoboru sodu we krwi), która w konsekwencji może prowadzić nawet do śmierci. Rekomendowana ilość sodu wynosi 500-700 mg na litr płynu przed i po treningu. Jest to jednak sprawą mocno indywidualną, gdyż wiele zależy od diety sportowca. Warto zatem od czasu do czasu zbadać zawartość sodu we krwi, aby mieć pewność, że mamy jego odpowiednią sodu. Sód należy utrzymywać w górnych granicach, gdyż może mieć to bezpośredni wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na osiągane wyniki sportowe.

Podsumowanie

Jeżeli stronisz od aktywności fizycznej i głównie korzystasz z gotowych dań, to staraj się wybierać te, które nie zawierają dużych ilości soli. Kontrolowane spożycie soli odbije się pozytywnie na Twoim zdrowiu. Sportowcy w szczególności trenujący 4 razy w tygodniu i więcej, powinni zwiększyć spożycie soli. Nie do końca dobrym rozwiązaniem są napoje izotoniczne ponieważ stężenie sodu jest rozcieńczone przez płyn. Nie obawiaj się zatem dobrze dosolonej jajecznicy na śniadanie i dostarczaj sód okołotreningowo. Możesz postawić na wafle ryżowe, które w swoim składzie zawierają m. in. właśnie sód. Pamiętaj – to nie sól jest groźna, a jej niedobór lub nadmiar!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x