komentarzy
Zupkę chińską, czyli tzw. zupkę na awaryjne sytuacje nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać.
Jest to jedno z tych błyskawicznych dań, po które sięgamy gdy mamy niewiele czasu, a chcemy szybko zjeść i przy okazji sie rozgrzać. Jest idealna do pracy lub na wyjazdy – woda, kilka minut i mamy gorącą i sycącą zupę. Problem jednak w tym, że głównie chwytamy za te sklepowe i nic w tym dziwnego bo w końcu ma być ekspresowo. Niestety zupki ze sklepowych półek są dosłownie nafaszerowane "polepszaczami".
Dla tych, którzy jednak oprócz czasu, cenią sobie też jakość i odpowiednią zawartość składników odżywczych, przedstawiamy przepis na domową zupkę chińską ze słoika, którą przyrządzicie w 15 minut. Domowa zupka chińska idealnie sprawdzi się do pracy – wystarczy zalać ją wrzątkiem. Składniki na zupkę można dowolnie modyfikować wg. własnego uznania.
kilka pieczarek
1 marchewka
3 łyżki kukurydzy
kawałek cukinii
garść świeżego szpinaku baby
garść ulubionego, cienkiego makaronu (np. ryżowy)
garść suszu warzywnego
świeża bazylia
gałązka rozmarynu
1-3 łyżeczek bazy do zupy (np. sosu sojowego)
szczypta kurkumy
opcjonalnie: zielony groszek, ciecierzyca, jajko na twardo, ugotowane kawałki kurczaka
(…)