Mięso z fileta z kurczaka, najczęściej gości na naszych stołach. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ jest szybkie do przygotowania i zawsze się udaje.
Przepisów na filet z kurczaka jest oczywiście mnóstwo. Ale ze względu na okres komunijny, wybraliśmy wersję bardziej wykwintną, która świetnie sprawdzi się w ten wyjątkowy dzień.
Roladki są nadziewane szpinakiem, przesmażonym na maśle z czosnkiem oraz serem blue. Mięso wychodzi bardzo kruche i delikatne, a dodatek sera, nadaje potrawie wyrazistości.
Najlepiej prezentuje się w towarzystwie puree z ziemniaków i pieczonej marchewki. Takie danie na pewno zauroczy gości.
4 piersi z kurczaka (pojedyncze, niezbyt duże)
100 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g sera blue
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka masła
szczypta gałki muszkatołowej
(…)