Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Tarta ze śliwkami i kremem migdałowym

Przepis na kruchą tartę ze śliwkami

 

Sezon na śliwki w pełni, dlatego trzeba korzystać. Na pewno w sezonie knedle ze śliwkami to podstawa, tak samo drożdżowe ze śliwkami, kruche ze śliwkami i kruszonką no i oczywiście nie może też zabraknąć tarty ze śliwkami.

Tarty są proste, szybkie i smaczne, dlatego na zbliżający się weekend polecamy tartę ze śliwkami i rewelacyjnym kremem migdałowym. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy, ponieważ tarta dosłownie rozpływa się w ustach.

Tartę można podać samą, albo z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.

 

Składniki na spód:

375 g mąki pszennej
140 g cukru pudru (rozdzielone na dwie części: 46 + 94 g)
47 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
225 g niesolonego masła (w temp. pokojowej)
ziarna z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii)
56 g jajka (mniej więcej jedno dość duże jajko)

 

Składniki na krem migdałowy:

125 g mąki migdałowej
12 g mąki pszennej
125 g niesolonego masła (w temp. pokojowej)
125 cukru pudru
75 g jajek

 

Dodatkowo : ok. 20 śliwek

 

(…)

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x