komentarzy
Sezon na śliwki w pełni, dlatego trzeba korzystać. Na pewno w sezonie knedle ze śliwkami to podstawa, tak samo drożdżowe ze śliwkami, kruche ze śliwkami i kruszonką no i oczywiście nie może też zabraknąć tarty ze śliwkami.
Tarty są proste, szybkie i smaczne, dlatego na zbliżający się weekend polecamy tartę ze śliwkami i rewelacyjnym kremem migdałowym. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy, ponieważ tarta dosłownie rozpływa się w ustach.
Tartę można podać samą, albo z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.
375 g mąki pszennej
140 g cukru pudru (rozdzielone na dwie części: 46 + 94 g)
47 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
225 g niesolonego masła (w temp. pokojowej)
ziarna z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii)
56 g jajka (mniej więcej jedno dość duże jajko)
125 g mąki migdałowej
12 g mąki pszennej
125 g niesolonego masła (w temp. pokojowej)
125 cukru pudru
75 g jajek
Dodatkowo : ok. 20 śliwek
(…)