komentarzy
Kuchnia francuska jest jedną z najpopularniejszych i najlepszych na świecie. Jest bogata w tradycyjne potrawy, wypieki i wina.
Jedną z jej tradycyjnych potraw jest quiche, czyli kruche ciasto, zapiekane z wytrawnym nadzieniem w okrągłej formie.
Najsłynniejszy jest Quiche Lorraine, czyli inaczej placek lotaryński, robiony na bazie boczku, szynki, tartego sera, śmietany i jajek.
Placek lotaryński, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Lotaryngii, regionu północno – wschodniej Francji.
Jest to danie banalnie proste i niedrogie. Quiche można podać na lunch, obiad, czy jako przekąskę na zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Po upieczeniu quiche kroi się jak tort i można go serwować samego lub z zieloną sałatą.
250 g mąki pszennej
140 g masła
2 żółtka
25 ml wody
1/2 łyżeczki soli
200 g chudego boczku lub bekonu
140 g startego, żółtego sera
2 cebule
280 g śmietany 18 lub 12%
4 jajka
szczypta soli
około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 – 2 łyżki oleju
(…)