Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Smaki Francji – Quiche Lorraine

Jak zrobić tradycyjny Quiche Lorraine?

 

Kuchnia francuska jest jedną z najpopularniejszych i najlepszych na świecie. Jest bogata w tradycyjne potrawy, wypieki i wina.
Jedną z jej tradycyjnych potraw jest quiche, czyli kruche ciasto, zapiekane z wytrawnym nadzieniem w okrągłej formie.

Najsłynniejszy jest Quiche Lorraine, czyli inaczej placek lotaryński, robiony na bazie boczku, szynki, tartego sera, śmietany i jajek.
Placek lotaryński, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Lotaryngii, regionu północno – wschodniej Francji.
Jest to danie banalnie proste i niedrogie. Quiche można podać na lunch, obiad, czy jako przekąskę na zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Po upieczeniu quiche kroi się jak tort i można go serwować samego lub z zieloną sałatą.

 

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
140 g masła
2 żółtka
25 ml wody
1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

200 g chudego boczku lub bekonu
140 g startego, żółtego sera
2 cebule
280 g śmietany 18 lub 12%
4 jajka
szczypta soli
około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 – 2 łyżki oleju

(…)

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x