Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Smaki Chorwacji – ĆEVAPČIĆI

ĆEVAPČIĆI – chorwackie kotleciki z grilla

 

Kotleciki te, są kolejną popularną potrawą w Chorwacji, dlatego odwiedzając ten bałkański kraj koniecznie trzeba ich spróbować. Oryginalnie, robione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny. Gotowe kotleciki, które bardziej przypominają kiełbaski, smaży się na grillu i podaje jeszcze gorące z jasnym chlebem, a do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki. Częstym dodatkiem jest też sałatka z pomidorów i cebuli lub sama pokrojona drobno cebula. Wszystko zależy od regionu.
Dla tych, którzy już mieli okazję ich wypróbować, a chcą odtworzyć ten smak w domu, zapraszamy do skorzystania z podanego przepisu.

 

Składniki:

350 g dobrego mięsa mielonego wołowego
150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego – 500g wtedy)
3 łyżki ajvaru pikantnego
1 duża łyżka ostrej musztardy
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
4-5 ząbków czosnku
1-2 łyżki vegety
1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej
1 łyżka majeranku
1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie – jeśli ktoś lubi dość pikantne)
dużo czarnego pieprzu do smaku
sól do smaku
tymianek, cząber i zioła prowansalskie – (opcjonalnie i wg uznania)
50-100 ml wody mineralnej gazowanej
sklarowane masło do smażenia lub olej o wysokiej temperaturze dymienia

UWAGA – proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko jeśli już to zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!

 

(…)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x