komentarzy
Jest to jedna z popularniejszych potraw nie tylko w samej Chorwacji, ale i na całych Bałkanach.
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać.
Jest to rodzaj nadziewanego placka i przygotowuje się go poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta ( przypomina ciasto francuskie), które następnie jest nadziewane farszem. Chorwacki burek występuje w wielu smakach, również na słodko, ale najpopularniejszy jest ten z mięsem lub serem na słono. Sprzedawane są w formie podłużnej, okrągłej – przypominającej drożdżówki lub w trójkątach.
Burka można zamówić nie tylko w restauracji, czy budce z jedzeniem na wynos, ale także w cukierniach i piekarniach.
Ciasto:
400ml lekko ciepłej wody
około 500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
2 opakowania sera feta (każde po 250g)
500g serka kremowego, dowolnego lub twarogu 3 – krotnie zmielonego
1 jajko (niekoniecznie)
szczypta soli
Dodatkowo:
około 50g smalcu (można użyć masła, margaryny lub oleju. W przepisie jest użyte masło, ale tradycyjnie robi się ze smalcem. Ile tłuszczu się daje to kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować).
(…)