komentarzy
Fiołek wonny to drugi po Bratku, najpopularniejszy fiołek w Polsce. Fiołek ten zwany również pachnącym, wykorzystywany jest np. do produkcji olejku eterycznego oraz jako dodatek do perfum. Jednak dla większości ludzi jest to po prostu pospolity kwiat ozdobny, nie mających pojęcia jak ogromny szereg zastosowań posiada.
Kwiat ten jest ziołem leczniczym, działa napotnie, odkażająco, rozkurczowo i moczopędnie. Dzięki swoim właściwościom upłynniania zalegającego śluzu w drogach oddechowych jest rewelacyjnym surowcem do otrzymania syropu wykrztuśnego.
fot.ioco
Od wieków kwiaty są wykorzystywane w kuchni, ale w obecnych czasach to głównie za sprawą coraz większej ilość programów kulinarnych i zwiększenia zainteresowania gotowaniem spowodowało, że moda na kwiaty na talerzu jest coraz bardziej rozpowszechniana.
Fiołki są jednymi z popularniejszych kwiatów używanych w kuchni, ponieważ i kwiaty i liście fiołków są jadalne.
Można by pomyśleć, że częściej używane są w cukiernictwie, ale wielu wytrawnych kucharzy w najlepszych restauracjach na świecie dodaje je do wielu dań i sałatek. Liście fiołków posiadają smak zbliżony do roszponki.
W przypadku słodkiej odsłony gotowania, z fiołków robione są głównie syropy, likiery, konfitury, koktajle, herbatki, lody, musy i galaretki. Kwiat fiołka wspaniale komponuje się z czekoladą. Kandyzowane fiołki, które robiły jeszcze nasze prababcie są dodawane do ciast i ciasteczek podobnie jak cukier fiołkowy.
Za sprawą swojej pięknej fioletowej barwy, fiołki są idealnym elementem dekoracyjnym ciast, babeczek, tortów i każdej innej potrawy wystarczy nasza wyobraźnia.