Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Sezon na fiołki! Koniecznie spróbuj ich w kuchni!

Fiołki tylko pachnące? A może leczące?

 

Fiołek wonny to drugi po Bratku, najpopularniejszy fiołek w Polsce. Fiołek ten zwany również pachnącym, wykorzystywany jest np. do produkcji olejku eterycznego oraz jako dodatek do perfum. Jednak dla większości ludzi jest to po prostu pospolity kwiat ozdobny, nie mających pojęcia jak ogromny szereg zastosowań posiada.

 

Kwiat ten jest ziołem leczniczym, działa napotnie, odkażająco, rozkurczowo i moczopędnie. Dzięki swoim właściwościom upłynniania zalegającego śluzu w drogach oddechowych jest rewelacyjnym surowcem do otrzymania syropu wykrztuśnego.

fot.ioco

Fiołek rządzi w kuchni

 

Od wieków kwiaty są wykorzystywane w kuchni, ale w obecnych czasach to głównie za sprawą coraz większej ilość programów kulinarnych i zwiększenia zainteresowania gotowaniem spowodowało, że moda na kwiaty na talerzu jest coraz bardziej rozpowszechniana.

 

Fiołki są jednymi z popularniejszych kwiatów używanych w kuchni, ponieważ i kwiaty i liście fiołków są jadalne.

Można by pomyśleć, że częściej używane są w cukiernictwie, ale wielu wytrawnych kucharzy w najlepszych restauracjach na świecie dodaje je do wielu dań i sałatek. Liście fiołków posiadają smak zbliżony do roszponki.  

 

Fiołki są źródłem witaminy C, co dodatkowo zachęca, aby dodawać je do potraw.

 

W przypadku słodkiej odsłony gotowania, z fiołków robione są głównie syropy, likiery, konfitury, koktajle, herbatki, lody, musy i galaretki. Kwiat fiołka wspaniale komponuje się z czekoladą. Kandyzowane fiołki, które robiły jeszcze nasze prababcie są dodawane do ciast i ciasteczek podobnie jak cukier fiołkowy.

 

Za sprawą swojej pięknej fioletowej barwy, fiołki są idealnym elementem dekoracyjnym ciast, babeczek, tortów i każdej innej potrawy wystarczy nasza wyobraźnia.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x