Japońska zielona herbata robi obecnie karierę międzynarodową. Nie tylko można ją pić, ale również posiada szerokie przeznaczenie kulinarne.
Matcha w porównaniu do innych zielonych herbat, posiada lekko słodkawy smak, dlatego najczęściej dodawana jest do ciast i deserów. Możemy się o tym przekonać, spotykając coraz częściej zielone smakołyki w cukierniach czy restauracjach i nie okłamujmy się, te zielone słodkości wyglądają bardzo imponująco.
Sernik z podanego przepisu, jest widać na załączonym zdjęciu jest piękny, a maliny dodają mu jeszcze większego uroku. Ale nie tylko wygląd się tu liczy, sernik jest po prostu pyszny, jest kremowy, delikatny i orzeźwiający.
100g ciasteczek digestive
30g masła
580 g tłustego, mielonego twarogu
50 ml śmietanki kremówki
80 g cukru
3 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki z małą górką matchy
odrobina gorącej wody
(…)