komentarzy
Nie ma jak najprostsze ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. A jak widać teraz sezon na truskawki kwitnie, dlatego trzeba korzystać. Tym bardziej, że truskawki kojarzą nam się z ciepłem. Są takim słodkim otwarciem lata.
To proste ciasto jest bardzo delikatne i idealnie pasuje do po południowej kawki lub herbatki. Robione jest na bazie jogurtu, z niewielkim dodatkiem masła, dlatego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz truskawek, smaku dodaje mu dżem truskawkowy i kisiel z kawałkami truskawek.
2 szklanki mąki pszennej (lub białej orkiszowej)
2 łyżeczki proszu do pieczenia
1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)
2 łyżki cukru wanilinowego
25 g roztopionego masła (można dać olej)
2 duże jaja
1 szklanka jogutu greckiego (może być typu "light")
500 g truskawek
1 mały kisiel błyskawiczny, truskawkowy z kawałkami owoców
2 – 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego ( lub zmiksowanych truskawek)
cukier puder do posypania
(…)