komentarzy
Kto choć raz nie spróbował słynnej Nutelli? A kto się nie zakochał w jej smaku? Chyba próżno szukać, ale gdy zerkniemy na etykietę, to niestety możemy się niemiło zaskoczyć. W jej skład wchodzi przede wszystkim niezdrowy tłuszcz i cukier oraz masa sztucznych dodatków, a to kakao i orzechy powinny być podstawą kremu.
Dlatego jeśli wasze dzieciaki uwielbiają smak kremu czekoladowo – orzechowego, to warto poświecić trochę czasu i dać im tą odrobinę przyjemności w domowej wersji, bez tych wszystkich niezdrowych i sztucznych składników.
250 g łuskanych orzechów laskowych
ok. 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
szczypta soli
2 łyżki melasy
3 łyżki syropu złocistego
120 g gorzkiej czekolady 75 % cacao
ziarenka z połowy laski wanilii
Orzechy laskowe rozsypałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na jakieś 10 minut. Podpieczone, z popękaną skórką (…)