komentarzy
Łosoś to doskonała, delikatna w smaku ryba, która nie wymaga wiele wysiłku w przygotowaniu. Ma w sobie bardzo dużo wartości odżywczych, w tym kwasy Omega – 3, które redukują poziom tłuszczu we krwi.
Łosoś na dobre zadomowił się w Polskiej Kuchni i jest jedną z najczęściej wybieranych ryb przez Polaków.
Pomysłów na łososia jest wiele, ale czasem lepiej nie przekombinować bo to jest ryba dobra sama w sobie. Dlatego poniższa propozycja jest pomysłem na lekkie, zdrowe danie.
Towarzystwa łososiowi dotrzymuje tu puree z ziemniaków, sos na bazie jogurtu greckiego, koperku, przypraw oraz krem balsamiczny, który dodaje potrawie charakteru.
Danie to wygląda bardzo elegancko. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację we dwoje lub uroczysty rodzinny obiad.
W roli głównej:
400 g filetu z łososia
Olej rzepakowy rafinowany
Pieprz cytrynowy
Sól
Sos jogurtowo – koperkowy:
1 jogurt grecki ok 200 g
2 łyżki majonezu
(…)