komentarzy
W naszych domach zupa to podstawa. Gotujemy zupy w wersji klasycznej i zupy – kremy. Nie jedna osoba by powiedziała, że ta druga wersja, powstaje po zmiksowaniu tej pierwszej. Coś w tym jest, ale nie zawsze…
Czasem są wyjątki, takie jak w tym przepisie. Niebo w gębie to w tym przypadku bardzo trafne stwierdzenie.
…we wszystkim. Zaczynając od samego pomidorowego kremu, dobrze doprawionego, o pięknej intensywnej barwie. Po przez dodatek w postaci pieczonej cieciorki, a kończąc na gwoździu programu czyli lodach bazyliowych.
Tak, lody bazyliowe są tu niezaprzeczalnie kwintesencją całej potrawy, która pięknie się prezentuje.
Krem ten może być z powodzeniem alternatywą dla tradycyjnego rosołu, podawanego na wszelkich uroczystościach rodzinnych. Na pewno zrobi na gościach ogromne wrażenie.
Składniki na lody bazyliowe:
1 szklanka lisci bazylii
150 ml mleka
160 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru
skórka otarta z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
Składniki na krem z pomidorów:
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1/2 czerwonej papryki
3 – 4 czerwone cebule
1 łyżka tartego świeżego imbiru
3 – 4 ząbki czosnku
165 ml mleka kokosowego
(…)