Przyjęcie komunijne jest elegancką imprezą, zwieńczającą tak ważną dla dziecka uroczystość I Komunii Świętej.
Dlatego nie jedna mama główkuje już dużo wcześniej, jakie ciasta będą najodpowiedniejsze. Powinny być nie tylko smaczne, ale również dobrze prezentujące się na stole.
Ten przepis na sernik będzie idealnym wyborem. Jest wykwintny i równie dobrze smakuje. Sernik jest robiony na kruchym spodzie, do którego dla odmiany można użyć zdrowej mąki orkiszowej.
Za sprawą bezy orzechowej i masy kajmakowej jest jakby połączeniem dwóch ciast w jednym. Wierzch natomiast pokrywa prażony słonecznik, który dodaje sernikowi przyjemnego, chrupkiego smaczku.
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100g cukru pudru
100g masła
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem na następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, przez ok 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy.
1400 g sera białego ( 3 krotnie mielonego)
300 g cukru
250 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
(…)