komentarzy
Silikonowe formy do pieczenie podbijają serca Pań na całym świecie. Nie tylko zachwycają ciekawymi kształtami i kolorami, ale są przede wszystkim dużo lepsze niż tradycyjne, ponieważ są bardziej uniwersalne i mają szereg zastosowań. Nadają się do pieczenia nie tylko ciast i babeczek, ale również mięs, pieczeni, pasztetów, pizzy czy zapiekanek.
1. Foremki silikonowe doskonale nadają się do użytku w piekarnikach, zamrażarkach, lodówkach i kuchenkach mikrofalowych. Zakres wytrzymałości termicznej obejmuje temperatury od -60 st. C do +230 st. C.
2. Przed pierwszym użyciem należy umyć formę, następnie nasmarować stronę wewnętrzną olejem, roztopionym masłem lub margaryną, a w przypadku zimnych deserów olejem kokosowym lub migdałowym.
3. Używać w piekarnikach i w kuchenkach mikrofalowych (bez funkcji grill).
4. Należy unikać bezpośredniego kontaktu formy z płomieniem.
5. Nie należy używać przedmiotów metalowych lub innych o ostrych krawędziach, które mogłaby uszkodzić powierzchnię formy.
6. Aby dłużej cieszyć się powłoką, należy umyć i wytrzeć do sucha formę po użyciu.
7. Silikonowa forma może być włożona do piekarnika bądź kuchni mikrofalowej od razu po wyjęciu jej z zamrażalnika, bez żadnego uszczerbku na jakości.
8. Możliwość mycia w zmywarkach, ale bez użycia ostrych środków chemicznych.
9. Elastyczne formy zapewniają oszczędność miejsca, gdyż można je przechowywać zwinięte.
10. Również ze względu na ich dużą elastyczność, wyjęcie produktów z formy nie stwarza żadnych problemów. Już po dwóch minutach od wyjęcia z piekarnika, forma jest na tyle wystudzona, że można ją bezpiecznie dotykać.