Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Jak piec w silikonowych foremkach?

Silikonowe formy do pieczenie podbijają serca Pań na całym świecie. Nie tylko zachwycają ciekawymi kształtami i kolorami, ale są przede wszystkim dużo lepsze niż tradycyjne, ponieważ są bardziej uniwersalne i mają szereg zastosowań. Nadają się do pieczenia nie tylko ciast i babeczek, ale również mięs, pieczeni, pasztetów, pizzy czy zapiekanek.

 

10 najważniejszych informacji, które powinniście wiedzieć przed użyciem formy silikonowej:

 

 

1. Foremki silikonowe doskonale nadają się do użytku w piekarnikach, zamrażarkach, lodówkach i kuchenkach mikrofalowych. Zakres wytrzymałości termicznej obejmuje temperatury od -60 st. C do +230 st. C.

2. Przed pierwszym użyciem należy umyć formę, następnie nasmarować stronę wewnętrzną olejem, roztopionym masłem lub margaryną, a w przypadku zimnych deserów olejem kokosowym lub migdałowym.

3. Używać w piekarnikach i w kuchenkach mikrofalowych (bez funkcji grill).

4. Należy unikać bezpośredniego kontaktu formy z płomieniem.

5. Nie należy używać przedmiotów metalowych lub innych o ostrych krawędziach, które mogłaby uszkodzić powierzchnię formy.

6. Aby dłużej cieszyć się powłoką, należy umyć i wytrzeć do sucha formę po użyciu.

7. Silikonowa forma może być włożona do piekarnika bądź kuchni mikrofalowej od razu po wyjęciu jej z zamrażalnika, bez żadnego uszczerbku na jakości.

8. Możliwość mycia w zmywarkach, ale bez użycia ostrych środków chemicznych.

9. Elastyczne formy zapewniają oszczędność miejsca, gdyż można je przechowywać zwinięte.

10. Również ze względu na ich dużą elastyczność, wyjęcie produktów z formy nie stwarza żadnych problemów. Już po dwóch minutach od wyjęcia z piekarnika, forma jest na tyle wystudzona, że można ją bezpiecznie dotykać.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x