Twaróg lub inaczej biały ser jest podstawą każdego prawdziwego sernika, jest idealny do deserów, przekąsek i oczywiście na kanapki. Możemy go dostać w każdym sklepie spożywczym, ale to ten robiony w domu jest najlepszy.
Prawdziwy twaróg robiony jest tylko z mleka, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Mleko na twaróg powinno być świeże i jak najlepszej jakości. Najlepsze będzie prawdziwe mleko prosto od krowy, ale jeżeli nie mamy skąd dostać takiego mleka, możemy wykorzystać także tłuste (3,2 %) mleko niepasteryzowane ze sklepu. Takie mleko z reguły znajdziemy w sklepowych lodówkach i ma ono krótką datę przydatności.
Niestety na twaróg nie nadaje się mleko UHT (z kartonu), gdyż jest ono wyjałowione – bakterie mlekowe działają słabo i mleko nie zsiada się, a zaczyna robić gorzkie. Pamiętajcie – smak twarogu jest zależny od jakości mleka, a jego kolor i konsystencja od zawartości tłuszczu. Im tłustsze mleko tym twaróg będzie delikatniejszy i gładszy.