Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Domowy dżem z truskawek i rabarbaru

Sezon na truskawki i rabarbar

 

Sezon na rabarbar już trwa, a sezon na truskawki już się zaczyna. Jest to więc czas idealny na sezonowe specjały. 

Rabarbar u nas nie do końca doceniany, zagranicą jest drogim rarytasem. 

Rabarbar i truskawka mają moc dobroczynnych witamin, są zdrowe i świetnie nadają się do przeróżnych deserów, ciast, przetworów i kompotów. Nie może ich więc zabraknąć w naszej kuchni. Kwaskowaty rabarbar, świetnie komponuje się z dojrzałymi słodkimi truskawkami. 

Dżem z podanego przepisu, dzięki idealnym proporcjom składników, jest bardzo aromatyczny i nie przesłodzony. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast lub świeżego pieczywa. Takim domowym dżemem można się cieszyć przez całą zimę.

 

Przepis na dżem:

2 kg rabarbaru
2 kg truskawek
1,5 kg cukru

Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, większe kroimy na mniejsze części (…)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x