komentarzy
Sezon na rabarbar już trwa, a sezon na truskawki już się zaczyna. Jest to więc czas idealny na sezonowe specjały.
Rabarbar u nas nie do końca doceniany, zagranicą jest drogim rarytasem.
Rabarbar i truskawka mają moc dobroczynnych witamin, są zdrowe i świetnie nadają się do przeróżnych deserów, ciast, przetworów i kompotów. Nie może ich więc zabraknąć w naszej kuchni. Kwaskowaty rabarbar, świetnie komponuje się z dojrzałymi słodkimi truskawkami.
Dżem z podanego przepisu, dzięki idealnym proporcjom składników, jest bardzo aromatyczny i nie przesłodzony. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast lub świeżego pieczywa. Takim domowym dżemem można się cieszyć przez całą zimę.
2 kg rabarbaru
2 kg truskawek
1,5 kg cukru
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, większe kroimy na mniejsze części (…)