komentarzy
Któż nie zajadał się tym, rodem z PRL-u, słodkim deserem w waflowym kubku i oblanym czekoladą.
Był tani i sprzedawany praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Wszyscy oblizywali po nim paluszki.
Ciepłe lody są przekąską słodką i wysokokaloryczną. Dlatego w skład proponowanego ciasta, oprócz lodów, wchodzi również tradycyjny biszkopt i masa na bazie sera twarogowego, która idealnie przełamie słodycz ciepłych lodów.
Dodatkowo wierzch smarujemy ubitą śmietaną kremówką i dekorujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24×36 cm.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Gdy biszkopt test zimny wkładamy go znowu do formy.
Masa serowa:
70 dag twarogu sernikowego
2 galaretki truskawkowe
(…)