Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

7 najlepszych, najbardziej znanych i najczęściej wybieranych win na świecie

Nie łatwo jest odnaleźć się pośród 1300 różnych rodzajów win z całego świata. Wszyscy Ci, którzy nie mają pojęcia jak wybrać dobre jakościowo wino, powinni zapoznać się z poniższą listą. Każde z tych 7 win jest pewniakiem.

 

Wielka Siódemka najbardziej pożądanych win na świecie:

 

  1. Cabernet Sauvignon (czerwone)  – to najbardziej znane , czerwony szczep winny na świecie. Wytwarzane z niego klasyczne francuskie wino rozwija swój bukiet w czasie starzenia się, nadaje się zatem idealnie do leżakowania. Cabernet tłoczone z winorośli uprawianych w chłodnym klimacie jest dość ciężkie, o bukiecie przypominających czerwoną porzeczkę z nutami tabaki i zielonego pieprzu. Natomiast ciepły klimat czyni wino, łagodniejszym, o bukiecie dojrzałej, czarnej porzeczki. Cabernet idealnie pasuje do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny czy królika.

  2. Merlot (czerwone) – merlot to najczęściej uprawiana odmiana winorośli we Francji. Wino Merlot można butelkować samo lub mieszać np. z Cabernet Sauvignon – nadaje on takiej kompozycji eleganckiego koloru, lekkości i owocowego aromatu, określanego jako śliwkowy lub czarnej czereśni. Merlot jest bardzo uniwersalnym winem, można go podawać do wielu potraw, min. pasztetów, wieprzowiny, dziczyzny, dań zapiekanych z serem, a nawet hamburgerów.

  3. Syrah (czerwone) – ta czerwona odmiana winorośli, znana także pod nazwą Shiraz, zaliczana jest do tzw. odmian szlachetnych. Syrah ma głęboki ciemny kolor i charakteryzuje się aromatem jeżyny i czarnego pieprzu oraz nutami anyżu i lukrecji, jeśli grona dojrzewają w klimacie gorącym. Pasuje do większości grillowanych potraw oraz jagnięciny i dziczyzny.

  4. Pinot Noir ( czerwone) – odmiana tej winorośli pochodzi z francuskiej Burgundii i uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednocześnie za trudną do uprawy i trudną do wytwarzania z niej wina. Pinot Noir jest głównym składnikiem szampanów i innych win musujących. Młode wina z tej odmiany charakteryzują się owocowym aromatem wiśni, malin i truskawek, który w winach dojrzałych przekształca się w bardziej kwiatowy. Młode Pinot Noir idealne pasuje do łososia i innych tłustych ryb, grillowanego kurczaka i potraw z makaronem, natomiast bardziej dojrzałe wino tego rodzaju serwowane jest najczęściej do kaczki i innych dzikich ptaków oraz wołowych gulaszów.

       5. Chardonnay (białe) (…)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x