Sezon na śliwki ma się ku końcowi, ale równie dobrze sprawdzą się też soczyste jabłka! Wypróbuj nasz przepis na ciasto bezglutenowe z Twoimi ulubionymi owocami!
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
śliwki – ok. 300 g (waga bez pestek)
Wykonanie
Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy stopniowo erytrytol ciągle miksując.
Następnie po kolei wbijamy jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotową masę i układamy na wierzchu śliwki, które następnie delikatnie obsypujemy erytrytolem.
Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka i zarumienienia.
Z przepisu na ciasto bezglutenowe ze śliwkami wychodzi 8 porcji.