Dodane przez  
iOco
  dnia 08.11.2018r
komentarzy

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki ma się ku końcowi, ale równie dobrze sprawdzą się też soczyste jabłka!
 

Składniki:

130g masła
10 łyżek erytrytolu
3 jajka L
120 g mąki kukurydzianej (10 łyżek)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
śliwki – ok. 300 g (waga bez pestek)

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy po trochę erytrytol ciągle miksując. Następnie po kolei wbijamy jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy  porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż powstanie gładka masa.

Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenie, wykładamy na nią gotową masę i układamy na wierzchu śliwki, które następnie delikatnie obsypujemy erytrytolem.

Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach, do suchego patyczka i zrumienienia!!

Z przepisu wychodzi 8 porcji ciasta.

 

1 porcja ciasta

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

219 kcal

4,1

16,7

15