Tak najprościej ujmując: z cebuli wydostaje się gaz, zawierający siarkę, który powoduje podrażnienie i pieczenie oczu. Gdy siekamy cebulę, gaz się uaktywnia i w momencie zetknięcia z wodą w oczach, powstaje drażniący kwas siarkowy, a oczy w obronie zaczynają produkować łzy.
Ale dzięki kilku sztuczkom, krojenie cebuli może odbywać się bez płaczu. Przedstawione sztuczki bazują na unikaniu lub redukcji emisji substancji lotnej oraz minimalizowaniu jej skutków.
1. Zanim rozpoczniesz krojenie cebuli, polecamy natrzeć deskę do krojenia kawałkiem cytryny. Dzięki temu, możesz bez trudności pokroić to warzywo, nie martwiąc się o swoje oczy. Ta sztuczka pozwala także pozbyć się silnego zapachu, z jakim jednoznacznie kojarzy się krojenie cebuli, i zapobiec wnikaniu go w deskę.
2. Jeśli chcesz pokroić cebulę podczas gotowania, umieść wcześniej nóż w zamrażarce na 15 minut. Użyj go, gdy będzie całkiem zimny.
3. Upewnij się, że masz dobry nóż, dzięki któremu krojenie cebuli stanie się łatwiejsze. Powinien on mieć gładkie i ostre ostrze.
4. Znakomity sposób, który ułatwia krojenie cebuli, to także włączenie okapu, który pochłonie jej zapach.
5. Decydując się na krojenie cebuli, zapewnij sobie też dobry przepływ powietrza w pomieszczeniu. W ten sposób rozproszysz uwalniane z cebuli kwasy, a to właśnie one powodują łzawienie.
6. Zanim rozpoczniesz krojenie cebuli, umieść ją w zamrażarce na co najmniej godzinę. Zimna cebula znakomicie ogranicza łzawienie i zaczerwienienie oczu.
7. (…)